Willy Verstraete

Voorzitter FWO

Hans Willems

Secretaris-generaal FWO

“Onderzoekers leggen vandaag de basis voor de antwoorden op de problemen van morgen”

Het FWO zendt zijn onderzoekers uit over de hele wereld. Dat blijkt nog maar eens uit het kransje van topwetenschappers dat in dit jaarboek verzameld is. Ze scheerden hoge toppen in de meest uiteenlopende kennisdomeinen. Die kennis en kunde stellen ze nu ten dienste van prestigieuze instellingen in het buitenland.

Voor elk van hen begon het allemaal als onderzoeker van het FWO. We zijn dan ook trots dat we deze onderzoekers baanbrekende inzichten hebben helpen verwerven in thema’s als artificiële intelligentie, de kosmos, experimentele psychologie, sociaal recht, gezondheidseconomie en epidemiologie.

Vooral die laatste disciplines gaan naar de kern van wat ons nu al meer dan een jaar in de ban houdt: een even ongeziene als onvoorziene pandemie die onze samenleving op haar grondvesten liet daveren. In de hele samenleving , de economie én in de dagelijkse aspecten van ons leven bleek wat altijd evident had geleken dat plots niet meer te zijn.

We hebben onze vindingrijkheid moeten bovenhalen om uit dit dal te kunnen kruipen. En al is dat nog niet helemaal gelukt, dat we wel degelijk vooruitgang boeken en voorzichtig mogen hopen op een nieuwe toekomst danken we in niet geringe mate aan de wetenschap.

Niet alleen de ontwikkeling van therapieën en vaccins tegen COVID-19, maar ook technologie en gedragswetenschappen dragen bij aan een oplossing die misschien wel neerkomt op een nieuwe levensstijl.

Een andere benadering van de dingen hoeft niet noodzakelijk een achteruitgang te betekenen. Topwetenschap door toptalent uit Vlaanderen dat actief is aan topinstellingen overal ter wereld: dat vat dit jaarboek goed samen. Maar het geeft ook gebald weer waar het FWO voor staat: het opleiden en ondersteunen van wetenschappers die in internationaal verband wezenlijke bijdragen leveren aan een wereld die er langzaam maar zeker, met vallen en opstaan, beter op wordt voor ons als mens en voor onze omgeving.

Vandaag leggen onze onderzoekers de basis voor de antwoorden op de problemen die we nu soms nog niet onderkennen. Het is net dat basisonderzoek van gisteren dat ons vandaag in staat stelt een probleem te lijf te gaan dat velen toen nog niet zagen aankomen.

Laat je inspireren door de vooruitziende denkers die de revue passeren!